Watermanschap

Foto: Wouter Hoogeveen

In de Van Dale vind ik niks over ‘watermanschap’. In Nederland bestaat deze term niet. Interessant. Op wiki vind ik wel iets:

watermanship 

  1. Skill in propelling oneself through the water, whether by swimming or boating.

En hier vind ik een mooie op www.oneoceaninternational.org/whatiswatermanship:

One who has achieved a certain level of mastery across multiple ocean disciplines.

Watermanschap is voor mij een inclusieve term. Ik versta er watermannen en watervrouwen onder die een grote verscheidenheid aan skills hebben ontwikkeld in diverse waterdisciplines op en in zee. De verscheidenheid aan skills omvatten waterfitheid, water awareness en waterbehendigheid met en zonder materiaal met een diepe verbondenheid voor water.

Het begint met de diepe verbondenheid met water die al op jonge leeftijd ervaren kan worden. De aantrekkingskracht tot water is er bij vele mensen. Door te spelen in water ontwikkeld het prille watermens de skills om te kunnen overleven, te spelen en te specialiseren in verschillende activiteiten in het water. Spelen in water is een creatieve uitingsvorm van de mens. Voor ons watermensen is dit onze vrijheid.

De basis van het watermanschap is zwemmen. De ultieme waterlegend en Hawaiiaan Duke Kahanamoku was niet voor niets olympisch zwemkampioen. De basis van het zwemmen zorgt voor het fundament om activiteiten op en in zee op een veilige en verantwoorde manier te masteren.

Naast zwemmen is bodysurfen een fundamentele skill om te ontwikkelen tot een compleet watermens. Zowel zwemmen en bodysurfen zijn tevens activiteiten die het kind aanspreken vanwege de eenvoud. Er is niet veel nodig bij deze activiteiten. Menig watermens is na zijn zwemdiploma’s in aanraking gekomen met de zee door middel van het spelen in de golven. Bodysurfen dus. Het was voor mij een intuïtief proces om mijn grenzen in zee te leren ontdekken in mijn kindertijd.

Zwemmen en bodysurfen horen bij de basis skills die je een completer watermens maken. Tegenwoordig zijn de hokjes weggevaagd rondom de verschillende activiteiten. Vroeger was je een kiter, een golfsurfer, een windsurfer. Alle water activiteiten zijn meer gaan blenden. Dat is cool. Zeker met de opkomst van het foilen, open water zwemmen, winterduikjes is de waterfamilie completer en diverser geworden.

Uiteindelijk is een compleet watermens degene die opties heeft en meebeweegt met de elementen en seizoenen.

Tijdens de waterweek van 16 – 23 maart 2024 in Bretagne nemen watermannen Ruurd Mosterd van Vaaren en Jord Fortmann van Côte et Rêve een groep watermensen mee om die de verscheidenheid aan activiteiten in zee uit te diepen. Een mega avontuur die de blik van een watermens opent!

Surfen, bodysurfen, pronen, pronesurfen en  (land) activiteiten zorgen voor een complete buitenervaring. Wees welkom!

Boek hier je trip of lees hier meer informatie over de trip die plaatsvindt van

Tekst is geschreven door Ruurd Mosterd

Gerelateerde posts

GAZO Outdoorweekend 2019

Hi! Ga je met ons mee een weekend weg het bos in? Lekker buiten bewegen, leren over outdoorskills, een ijskoud meer in springen en een

Nieuwsbrief over de zomermaanden bij Vaaren.

Een stukje uit de nieuwsbrief: Vaaren heeft in de zomer een mooi uitgebreid programma. Een paar nieuwe trainingsmomenten zijn toegevoegd. Waterflowen op de maandagavonden, blue

Wadden Zeiltrip Vaaren 2023!

Wadden Zeiltrip Vaaren 2023 BOEK NU! Na een daverende eerste editie van de Waddentocht afgelopen jaar organiseert Vaaren dit jaar opnieuw een zeiltocht over de