Systemisch werken

Let op, zondag 3 april start er een mannentraject van vier dagen. Check hier de vorige blogpost ‘een vurige reis van verbinding’. Er zijn een paar plekken vrij!

Afgelopen week had ik module vijf van de verdiepingsopleiding bij het Coachcenter. Wat een fijne plek trouwens ! 🙂 De opleiding gaat onder meer in op het systemisch werken. Een interessante kijk op systemen en effectief te noemen. Ik spreek uit ervaring.

Systemisch werken is een manier om inzicht te krijgen over systemen. Dit kan bijvoorbeeld je familie zijn of het bedrijf waar je werkt. In een systeem heeft alles een plek en een verhouding tot elkaar. Een systeem heeft een bepaalde ordening die kloppend is of niet. Door dit bijvoorbeeld in een coachsessie inzichtelijk te maken, kan het duidelijk worden of jezelf op de goede plek staat of niet.

Een plek waar het voor jou flowt of niet. Je kunt belemmeringen ervaren in groei en ontwikkeling in het leven. Kennen we dit allemaal niet op een bepaald moment? Het kan zeer helpen om vanuit het systeem te kijken of je op de juiste plek staat.

Hoe is je verbinding met je vader en moeder? Waar sta je ten opzichte van je broer of zus? Of je directeur? Of op welke plek staat opa en oma eigenlijk?

Wat erg interessant is bij dit werk is als er ‘iets of een persoon’ buiten het systeem gehouden wordt. Zijn er bijvoorbeeld geheimen of gebeurtenissen waar niet over gepraat wordt…?1 Het pijnlijke is weggeduwd. En het is op een bepaalde manier ‘er buiten’ gehouden. Het is echter een illusie dat dit systemisch kan. Alles heeft namelijk een plek, ook de geheimen, ook de gebeurtenissen die (te) pijnlijk en (te) heftig zijn.

Op het moment dat er iets wordt uitgesloten, kun je er vanuit gaan dat niet alles goed op zijn plek staat. Het doet wat met een systeem, waardoor mensen verplaatsen. Het gaat schuren, stagneren en/of exploderen.

Zodra er duidelijk wordt dat iets welkom geheten mag worden. Iets wordt zichtbaar. Dan ontstaat er vanuit ontstane chaos, een herordening.

Het mooie en de conclusie van mijn blogpost is…. Je hebt het in eigen handen.  Je hebt niemand nodig dan jezelf om op je plek te komen. Het gaat over een innerlijke reis naar verbinding met jezelf en omgeving. Jezelf op de plek zetten waar je thuishoort. En alle andere mensen, gebeurtenissen etc aan te nemen op de andere plekken. Er kan rust en vrijheid ontstaan van die eigen plek.

Ben je geïnteresseerd in individuele en/of groepscoaching? Wees welkom voor een gratis wandelende intake door de duinen. Stuur een mail naar info@vaaren.nl.

Ruurd Mosterd

Buitencoach en oprichter van Vaaren

Geraleteerde posts

Wijziging tarieven per februari 2023

Vanaf 1 februari 2023 zijn onze tarieven gewijzigd voor de trainingen en coaching. De komende dagen heb je de kans om een rittenkaart voor de

Winterkamperen 2018

Na een succesvol outdoorweekend in het najaar 2017 zijn we terug met meer buitenpret! Gezond aan Zee Outdoor neemt je mee op avontuur in Noord-Limburg.

Kick Off Vaaren ‘Lentefik’

Vol trots nodigt Vaaren de gemeenschap uit voor een Kick Off genaamd  ‘Lentefik’. De lente hangt in de lucht. Het is tijd om het voorjaar