Systemisch werken

Let op, zondag 3 april start er een mannentraject van vier dagen. Check hier de vorige blogpost ‘een vurige reis van verbinding’. Er zijn een paar plekken vrij!

Afgelopen week had ik module vijf van de verdiepingsopleiding bij het Coachcenter. Wat een fijne plek trouwens ! 🙂 De opleiding gaat onder meer in op het systemisch werken. Een interessante kijk op systemen en effectief te noemen. Ik spreek uit ervaring.

Systemisch werken is een manier om inzicht te krijgen over systemen. Dit kan bijvoorbeeld je familie zijn of het bedrijf waar je werkt. In een systeem heeft alles een plek en een verhouding tot elkaar. Een systeem heeft een bepaalde ordening die kloppend is of niet. Door dit bijvoorbeeld in een coachsessie inzichtelijk te maken, kan het duidelijk worden of jezelf op de goede plek staat of niet.

Een plek waar het voor jou flowt of niet. Je kunt belemmeringen ervaren in groei en ontwikkeling in het leven. Kennen we dit allemaal niet op een bepaald moment? Het kan zeer helpen om vanuit het systeem te kijken of je op de juiste plek staat.

Hoe is je verbinding met je vader en moeder? Waar sta je ten opzichte van je broer of zus? Of je directeur? Of op welke plek staat opa en oma eigenlijk?

Wat erg interessant is bij dit werk is als er ‘iets of een persoon’ buiten het systeem gehouden wordt. Zijn er bijvoorbeeld geheimen of gebeurtenissen waar niet over gepraat wordt…?1 Het pijnlijke is weggeduwd. En het is op een bepaalde manier ‘er buiten’ gehouden. Het is echter een illusie dat dit systemisch kan. Alles heeft namelijk een plek, ook de geheimen, ook de gebeurtenissen die (te) pijnlijk en (te) heftig zijn.

Op het moment dat er iets wordt uitgesloten, kun je er vanuit gaan dat niet alles goed op zijn plek staat. Het doet wat met een systeem, waardoor mensen verplaatsen. Het gaat schuren, stagneren en/of exploderen.

Zodra er duidelijk wordt dat iets welkom geheten mag worden. Iets wordt zichtbaar. Dan ontstaat er vanuit ontstane chaos, een herordening.

Het mooie en de conclusie van mijn blogpost is…. Je hebt het in eigen handen.  Je hebt niemand nodig dan jezelf om op je plek te komen. Het gaat over een innerlijke reis naar verbinding met jezelf en omgeving. Jezelf op de plek zetten waar je thuishoort. En alle andere mensen, gebeurtenissen etc aan te nemen op de andere plekken. Er kan rust en vrijheid ontstaan van die eigen plek.

Ben je geĂŻnteresseerd in individuele en/of groepscoaching? Wees welkom voor een gratis wandelende intake door de duinen. Stuur een mail naar info@vaaren.nl.

Ruurd Mosterd

Buitencoach en oprichter van Vaaren

Gerelateerde posts

Waterverhalen

Waterverhalen, onze Water Awareness thema avond waarin we mensen willen inspireren tot verhoogd bewustzijn rondom water. Op verschillende vlakken en door middel van het delen

The Fat Bodysurf Classic is ON

THE FAT BODY SURF CLASSIC IS ON!! Donderdag 3 oktober 2019 is de puurste surfwedstrijd AAN! 🙂 Stoked!! Condities zien er top uit! Om 15u verzamelen bij