Wat is een Noordzee waterman of watervrouw nu eigenlijk?

In deze blog wil ik je mijn visie delen over het watermanschap in de Noordzee. Dit is een prachtige thema, het raakt mij diep en het is verweven in mijn eigen leven. Jarenlang surfte ik iedere rimpel in de Noordzee. Ik was een hongerige twintiger met veel energie en tijd. Ik was vol ambities, ik deed mee met Nationale surfwedstrijden en wilde mij heel graag meten met de top longboarders van Nederland.

Ik staarde mij in die tijd blind op het longboarden. Het heeft mij veel opgeleverd. Maar ik merkte gaandeweg in mijn ‘surfcarriere’ dat ik dingen aan het missen was. Door de films zoals shelter, thicker than water en One California Day, een trip naar California, een abo op The Surfer Journal werd ik geïnspireerd om verder te kijken.

Een waterman of vrouw staart zich niet blind op één soort discipline. Watermenship gaat over opties hebben naar gelang de zee iets vraagt, die connectie. Het gaat over verschillende boards functioneel kunnen gebruiken, waterfit zijn, de zee lezen, stoked zijn, de ritmes met de zee kunnen ontdekken en verbondenheid voelen met de zee en haar oude watercultuur over de wereld.  Het gaat in essentie om te kunnen omgaan met de flow van de zee en mee flowen.

Ik heb de Noordzee leren kennen met vele gezichten. Ik heb geploeterd, ben vaak gevallen (nog steeds) en ik kon mij soms haast ‘verlicht’ voelen na een sessie.:) Ik kan zeggen dat ik een completere surfer ben geworden door de vele uren in de Noordzee. Ik heb de angst in de ogen aangekeken tijdens gekke NW storm sessies op de zuid. En bovenal heb ik veel golven met andere liefhebbers gesurft. Daar waren we even één met de zee.

Een waterrat is iemand die op breed en diep niveau verbonden is met de zee. En dat begint in onze eigen achtertuin. Waardeer jij de Noordzee? Ben je mentaal flexibel met deze grillige zee? Of raak je verzuurd door de slappe hap en het gevoel om eindeloos het groenere gras op te zoeken?

In de kern is een watermens een compleet mens. Het is bewust van zijn of haar eigen skillset (ook de zwaktes). Voelt zich verantwoordelijk voor zichzelf en de zee. En bovendien kan hij of zij op een veilige, respectvolle en spelende manier in zee bewegen met of zonder board.

De slotvraag van deze blog is, wat doe je terug voor de zee? Ben je daar bewust van en/of voel jij die verantwoordelijkheid? Dat maakt wat mij betreft iemand een complete waterman of watervrouw.

Tijdens onze Advanced Water(wo)man Week naar Bretagne van 18 – 25 maart 2023 wordt er dieper ingegaan op het bovenstaand thema. Ik kan niet wachten om met een club gedreven enthousiaste waterratten de zee te ervaren en te leren! Check hier de blog over deze waterweek bij Côte et Rêve. Wees welkom met vragen.

Ruurd

Professioneel buitenspeler

 

Gerelateerde posts

Nieuwsbrief over de zomermaanden bij Vaaren.

Een stukje uit de nieuwsbrief: Vaaren heeft in de zomer een mooi uitgebreid programma. Een paar nieuwe trainingsmomenten zijn toegevoegd. Waterflowen op de maandagavonden, blue

Winternieuwsbrief

Check hier onze nieuwe verse winternieuwsbrief! Foto: Teddy Lauren