Herfst, vertragen bij het vuur

Afgelopen week is de herfst binnen gedenderd in ons leventje! Het duurde even, maar dan heb je wel wat. Wind, regen en kou. Het element vuur doet in dit seizoen haar intreden voor mij. Het is het seizoen van de warmte, knusheid en vertraging. Vuur is dan de rode draad in dit verhaal.

Wat betekent de herfst voor jou?

In deze blog leg ik kort mijn passie voor vuur uit. En waarom dit zo belangrijk is voor de moderne mens. Vuur is oer. Lange tijd was vuur onze manier van overleven, zonder vuur was de mens in vele gebieden op de wereld erg kwetsbaar. De afhankelijkheid van vuur zit erg diep in ons. Kun je die voelen?

Vuur maken vergt voorbereiding

Vuur is een warmte bron, het houdt het dierenrijk op afstand en het is een middel om ons voedsel te bereiden. Het voorbereiden van een vuur vergt organisatie skills. Welk hout gebruik je? Waar ga je het vuur maken? Hoe bouw je het vuur op. Heb je een goede voorraad?

Er zijn diverse methoden om het vuur aan te maken. Je kunt uiteraard de lucifers of aansteker gebruiken, maar je kunt ook vuur maken met een vuurboog of firesteel. Dit is een wat meer gevorderde techniek, erg leuk om te leren. Het vergt doorzettingsvermogen, kennis, ervaring en geduld. En de waardering voor al je werk wordt uitbetaald met warmte en een prachtig schouwspel van dansende vlammen.

Tijdens ons outdoorweekend van 24 t/m 26 november gaan outdoor man Marcello Verkerk en ik in op het thema ‘vuur maken met een firesteel’ en leer je op ‘open vuur koken’ met buitenspeelster Nadine v/d Dool. Wees welkom bij het weekend op de prachtige Veluwe. Naast vuur maken, wordt er gemountainbiked, gekampeerd, bushcraft skills gedaan en veel meer.

Vertragen bij het vuur 

Tot slot heeft vuur voor mij ook een grote betekenis van vertragen en verbinding. Vertragen in de zin van, kijken naar de vurige vlammen geeft mij rust en een tijdloos gevoel. Ik kom in een flowstate met mijzelf door naar vuur te kijken. En vuur heeft voor mij ook de functie van het groepsgevoel. Samen rond het vuur zitten.

In de tijd van de herfst wil ik dit vurige gevoel graag overbrengen met Vaaren door je mee te nemen naar het bos. Wil je meer leren over vuur? Ga mee met ons outdoorweekend in november. Check hier meer info over het weekend.

Tekst: Ruurd Mosterd, Hike & Survival trainer (Voshaar 2016)

 

Geraleteerde posts

Uitgelicht: Maarten Hermans

Een van de sprekers tijdens ‘Waterverhalen’ is kajakker en ex prof Maarten Hermans. Maak kennis met Maarten via de interessante podcast hieronder. Waterverhalen is een

Workshop Vuur maken & outdoor cooking

Vuur maken, outdoor cooking en gezelligheid in de buitenlucht. Wie is daar nou niet voor te porren? ⁠⁠Buitenmannen Marcello Verkerk en Ruurd Mosterd bundelen hun

Informatie High Five Bodysurf Classic

BODYSURF CLASSIC ZIT VOL! De tweede editie van de enige echte bodysurf funcontest komt eraan. De High Fives Bodysurf Classic zal dit jaar in een